Hagyományőrző konyha
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!

„Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked.”
Hippokratész

 

Egyéni és családi érintettség is, mely betegség formájában felhívta figyelmemet a fenti idézet fontosságára.
Ez a weboldal nem csak a sütés-főzés szeretetét, a kemence és sparhelt, a fatüzelés iránti rajongást hívatott szolgálni. Szeretném "a név kötelez" alapon, ha a hagyományőrző konyhánkban az egészség, a tudatos táplálkozás és a sütés gondoskodó varázsa válna hagyománnyá.


Nálunk a megváltozott egészségi állapot már találkozásra bírta az étkezési szokásainkat egy összetettebb, szintentartó, megelőző látásmóddal.
Így vált a rettegett betegség ellenség képéből segítővé.
A mi esetünkben elsősorban a szénhidrát-anyagcsere elváltozásainak és annak szövődményeinek, endokrinológiai eltéréseknek kezelésére és további súlyosbodásának elkerülésére van fektetve a hangsúly.

 

A feltűntetett receptek ennek tükrében születnek, vagy alakulnak át, esetleg a forrás megjelölésével készülnek el a mi konyhánkban is.
Többnyire lassú felszívódású szénhidrátok jellemzik, magas rosttartalmú ételek. Kevésbé hízlalnak mértéket tartó evési szokások mellett, illetve jótékonyan, kímélően hatnak az egészséges, vagy már megváltozott egészségű szervezetre.

 

A megelőzést tartom a legfontosabbnak, szívből készítem ételeinket és nagy örömömre szolgál ha másoknak is nyújthatok ötleteket, erőt, kitartást, jóízű pillanatokat. Ugyanis az egészségesebbnek minősülő étel is lehet nagyon finom, ízletes, méginkább sokrétű, színes.

 

Emelkedik az anyagcsere-betegek száma, a kockázatok halmozódnak, azonban megelőző szemlélettel, egyensúlyban lévő táplálkozással, kellő arányismerettel a testi, lelki, szellemi egészség (meg)őrízhető, vagy javítható, szintentartható.

 

Kívánok mindenkinek finom ételekben bővelkedő, jó egészséget!

 

Kemencesut - ételek Kemencesut - ételek
Kemencesut - ételek
Kemencesut - ételek Kemencesut - ételek

 


Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával
(Hagyományörző konyha)
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.24.
Non plus ultra
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)