Hagyományőrző konyha
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk

Heti kétszer, háromszor kemencézek cipót...mikor, hogy fogy. Leírhatatlanul finom egy erős, egészséges kovásszal készült, enyhén füstös ízű házi kenyér. Természetesen ha nem szeretnénk, hogy füstös legyen, akkor úgy is meg lehet sütni. A munka öröméről nem is beszélve. Valójában nem is munka ez, hanem alkotás, olykor művészet. Kétségtelenül kell hozzá a kenyér iránti szeretet, a szimbolikájának a tisztelete, a család ilyen fajta táplálásának is a vágya. Ha mindezek együttállnak idő is teremtődik a házi cipó megszületésére. Úgy fogalmazok ez egy varázslat, mint minden ami szívből jön.

 


Ragyogó egészségesebbnek minősülő kenyereket, pékárukat is lehet már kapni, sőt adalékanyagmenteseket is, de valami hiányzik belőle számomra. Mégpedig az elkészítés, a létrehozás, a nyomon követés. A kovász és a tészta dajkálása, a kislányom kezének játékos dagasztása, vagy a saját tettemnek ereje. Hiányzik belőle a tűz, ahogy egy éjjel és egy nappal is. Van valami kis csoda a kenyér megszületésében, áldás ezt megélni, hát milyen finom megenni és ha még egészséges alapanyagokból is készül...akkor maga a megunhatatlanság kegyelme.

 

Kovászos cipónk alapreceptje:

 

Hozzávalók:

Előtésztának:
120 gr aktív teljeskiőrlésű rozskovász, vagy aktív fehér finomlisztes kovász
120 gr BL80 kenyérliszt
120 gr langyos víz

 

Továbbá:
500 gr teljeskiőrlésű tönkölyliszt
20 gr só
Víz amennyit felvesz
(Opcionális: 10-20 gr sikér hozzáadása)

 

Elkészítés:

Este bekeverem az előtésztát és tiszta konyharuhával lefedve meleg helyen hagyom kelni.
Korán reggel egy másik tálba kimérem az 500 gr lisztet és sót, majd annyi langyos vizet adok hozzá, hogy kemény, ragacsos tészta legyen. Nem dolgozom ki, csak autolizálom, vízzel kezelem a glutén szerkezetét. Letakarom ruhával. Ezt ki kell tapasztalni, hogy mennyi vizet érdemes hozzáadni, hisz utána fél-egy órával a megkelt előtésztával összedagasztjuk és az is változtatni fog a liszt-víz arányán, a keletkező kenyér állagán.
Vizet inkább úgy adjunk hozzá, hogy legyen kevesebb az elején, mert elvenni nem fogjuk tudni és ha fellisztezzük megváltoznak az arányok.
Azonban ha úgy könnyebbség nem kell autolizálni az 500 gr lisztet, anélkül is ehető, finom kenyeret kaphatunk. Ezt mindenkinek magának kell megtapasztalnia, melyik út kedvezőbb számára.

 

Tehát alaposan kidolgozzuk az előtésztával az autolizált, vagy éppen nem autolizált 500 gr lisztet, sóval, (sikérrel), valamennyi vízzel.
Ne ragadjon, tapadjon, szépen váljon el a kéztől, ugyanakkor száraz, kemény se legyen a tészta.

 

Végig meleg legyen a konyhában, jó meleg helyen, akár a sütőben keljen a kenyértészta 2-3 órát, vagy amennyit megkíván. Ha megkelt óvatosan kilapogatom és hajtogatom ezt 20 percenként 3x ismétlem. Ha nagyon kel, 10 percenként ismétlem. Az utolsó lapogatás legyen kíméletes, utána már megformázom a cipót, kilisztezett, vagy vásznazott szakajtóba teszem. Miután ismét megkelt a bevetőlapátra borítom, pengével bevágom és a forró kemencébe vetem. 15 perc után az ajtó felé eső oldalát a kemence háta felé elfordítom, ismét sül 15-20 percet és kész is az illatozó családi cipó.

 

Bonyolúltnak, macerásnak tűnhet leírás alapján, de valójában nem megterhelő, vagy kivitelezhetetlen eseményről van szó. Bátran ajánlom a kitartó próbálkozást, mert fantasztikus eredmény koronázhatja.

 

Természetesen magvakkal, más lisztekkel, keverékekkel, olajokkal, pirított hagymával, fűszerpaprikával bátran gazdagítható.

 

Jó étvágyat, jó egészséget!

 

Kovászos cipó Kemencében sült cipó
Kovászos kenyér Házi kenyér
Kemencés kenyér Kemencében készült kovászos pékáruk

 


Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával
(Hagyományörző konyha)
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.24.
Non plus ultra
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)