Hagyományőrző konyha
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

300 gr teljeskiőrlésű búzaliszt és 3 db nagyobb tojás.

 

A darálthúsos raguhoz:

600 gr darált sertéshús (sovány)

400 gr sürített paradicsom

1-2 fej nagyobb vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

2 közepes sárgarépa

1 közepes fehérrépa

Ízlés szerinti mennyiségben:

Őrölt feketebors

Fűszerpaprika

Kakukkfű

Oregano

Bazsalikom

Lestyán

Szárított zöldségkeverék

+ reszelt sajt

 

Besamel mártáshoz:

40 gr teljeskiőlésű búzaliszt

40 gr Bl55 simaliszt

100 gr vaj

2-3 dl tej és víz

Őrölt szerecsendió, só, bors

 

Elkészítés:

A tésztát meggyúrom, 5-10 percet letakarva deszkán pihentetem (míg a zöldségeket mosom, megpucolom), majd kinyújtom, a lehető legvékonyabbra és téglalapokat vágok ki belőle. Minél vékonyabb annál jobb. A sülés alatt nőni, dagadni fog.

 

Lasagne tészta Házi tészta

 

A vöröshagymát apróra felvágom, olajon megdinsztelem, hozzáadom a darálthúst, átforgatom. Míg kifehéredik addig a répákat és a fokhagymákat ledarálom. A kifehéredett húst befűszerezem sóval, pirospaprikával, borssal, lestyánnal, kakukkfűvel, bazsalikommal, oregánóval, illetve adok hozzá nyárról eltett szárított zöldség granulátumot. A só, bors, paprika kivételével mindenből bő egy púpos teáskanállal tettem bele.

 

Átforgatom és hozzáteszem a darált fokhagymás répákat, illetve felengedem a sűritett paradicsommal. Lefedve főzöm. Ha a végén túl sűrű, kevés vízzel vagy paradicsomitallal felengedem.

 

Paradicsomos darálthúsos ragu

 

A mártáshoz a vajat felolvasztom, belisztezem, kavarom, míg egy kis színt kap, jól vegyül és felengedem részben tejjel, részben vízzel. Lehet csak tejjel is, sőt vízzel is. Én a ch (szénhidrát) spórolás miatt öntök kevés tejet bele, ugyanakkor lágy, ízes marad. Végül befűszerezem.

 

Besamel mártás házilag

 

Egy kisebb tepsit (19x23 belső mérete) kivajazok és besamellel is kikenem. Ráteszek egy réteg tésztát, majd a paradicsomos darálthúst, illetve reszelt sajtot. Majd ismét tészta, arra a besamel, paradicsomos darálthús, reszelt sajt és még egy harmadik réteg a tetejére. Legtetejére a sajtra szeletelt paradicsomot is szoktam tenni, ez most elmaradt.

 

Lasagne tészta téglalapok Lasagne házilag
Lasagne sütés előtt

 

A tésztából maradhat plusz, azt kiszárítom és elteszem. Mindig rászámolok, mert nálunk többen pályáznak a nyers tésztára is.laugh Ha nem szeretnénk maradékot érdemes kevesebb mennyiséggel próbálkozni, pl. 200 gr-250 gr liszt 2 nagyobb, vagy még nagyobb tojással. smiley

 

Kemencében egy fordítással 15 és 10 percet sült, 25 percet összesen.

 

Jó étvágyat, jó egészséget!

 

Kemencés lasagne Lasagne házilag
Teljeskiőrlésű tésztás lasagne Olaszos étel kemencében

 


Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával
(Hagyományörző konyha)
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.24.
Non plus ultra
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)