Hagyományőrző konyha
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk

Farsangban vagyunk, eljött a fánk ideje. smiley
Kislányom segítségével túrófánkot készítettünk, melyet fahéjas "poreritrittel" hintettünk és házi cukormenetes, kemencés szilva-, illetve baracklekvárral ízesítettünk. Rendhagyó módon szív formát öltöttek, kiskuktám külön kérésére. Ugyan, hogy is lehetne ellenállni neki... akarcsak a pihe-puha fánknak.

 

Hozzávalók:
250 gr túró
50 gr tejföl
1 egész tojás + még egy sárgája
50-60 gr eritrit (porrá őrölve)
1 bio citrom reszelt héja
1 csipet só
120 gr liszt (90 gr tk. búza liszt és 30 gr sima liszt)
0.5 csomag foszfátmentes sütőpor

 

Elkészítése:
A túrót összetöröm, majd a tejföllel, egy teljes tojással és egy másik sárgájával, illetve egy csipet sóval, eritrittel, citromhéjjal kikeverem. Ezt követően rászitálom a liszteket és a sütőporral elkeverem, majd a túrós alját is belekeverem és tésztává gyúrom.
Erősebben lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom. Közepüket enyhén benyomkodom, helyet adva majd a lekvárnak.
Olajjal kikent tepsibe teszem és a fánkokat is vékonyan olajjal kenem. Forró kemencében egy fordítással 7-7 perc alatt átsültek.
Sütőben aranybarna színig érdemes sütni.

 

(Fahéjas) poreritrittel, cukormentes lekvárral, gyümölcsökkel ajánlott tálalni.
Természetesen fehér liszttel, porcukorral, nádcukorral, mézzel stb... is elkészíthető.
Arra érdemes figyelni, hogy sima liszttel változhatnak minimálisan az arányok.

 

Jó étvágyat, jó egészséget! smiley

 

Túrós fánk házilag
Farsangi fánk
Kemencés fánk

 


Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával
(Hagyományörző konyha)
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.24.
Non plus ultra
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)