Hagyományőrző konyha
2017.
01.24.
Non plus ultra

Szeretem az apró teasüteményeket bármennyire is monotonnak hathat a velük való munka. Jól beilleszthetőek a "kisétkezésekbe" (tízórai, uzsonna), illetve vendégvárónak, jeles alkalmakra és hétköznapokra is gusztusos kiegészítő.
Ahol gyermek is van a családban ott hasznos és játékos program lehet a sütik közös elkészítése.
Szeretnék megosztani itt egy hagyományos, némileg régi idők ízeit elevenítő süteményt, azonban a mai egészségtudatosság tükrében.
Inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel is kompatibilis.

 

Hozzávalók:
200 gr teljeskiőrlésű búzaliszt
50 gr bl 55 fehérliszt
85 gr eritrit (porrá őrölve)
Csipet só
110-120 gr vaj
2 tojássárgája
Kevés tejföl (1-2 kanál)
2 tojásfehérje
170 gr eritrit (kristályos)
Baracklekvár (hozzáadott cukortól mentes)

 

Elkészítés:
Egy tálba összekeverem a liszteket az eritrittel és a sóval. Belecsípkedem a vajat, illetve hozzáadom a tojássárgákat. Elkezdem gyúrni és annyi tejfölt adagolok lassan hozzá amennyit felvesz, hogy kezelhető tészta legyen belőle. (Ha csak sima liszttel dolgozunk a tejföl elhagyható.) Gombócot formázok belőle és deszkán kinyújtom 2-3 mm vastagra, majd kiszaggatom.


Sütőpapíros, vagy vajazott-lisztezett tepsikbe teszem. Ezt követően a tojásfehérjét az erittittel felverem és a kiszaggatott tallérokra porciózom. Lehet tortanyomóval, habzsákkal, kanállal.


Langyos kemencében 5-8 perc alatt megsül, vagy 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt. Figyelni kell rá, a hab könnyen megéghet.


Miután kihűltek házi cukormentes lekvárral kenem meg őket majd összeillesztem. Ennek az aprósütinek jót tesz az "állás", bő fél, de inkább egy nappal az alkalom előtt érdemes elkésziteni és hűvös helyen tartani.

 

Kemencesut - teasütemény
Kemencesut - Non plus ultra

Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával
(Hagyományörző konyha)
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)