Hagyományőrző konyha
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával

Az ősz beköszöntével egyre több kéményből szökik ki a finom, fa illatú füst. Így van ez minálunk is, ahogyan sparheltünkben, búboskemencénkben ismét egyre gyakrabban kel életre a tűz.

Még volt a veteményesben két baby cukkini, így az egyik kedvencünket készítettem a sparhelten...mediterrán lecsót.

 

Hozzávalók:

(Mindenből tetszőleges mennyiség)

Olívaolaj

Padlizsán

Cukkini

Kígyóuborka

Gomba

Paprika

Paradicsom

Fokhagyma

Fűszerek (só, bors, lestyán, kakukkfű, bazsalikom, oregano)

 

Köretnek ajánlom:

Édesburgonya

 

Elkeszítés:

 

A zöldségeket alaposan megmosom, megpucolom, majd felszeletelem. A cukkinit besózva egy külön tálba teszem.

 

Bő olívaolajon átsütöm, lepirítom a padlizsánt. Fontos, hogy megpiruljon mert attól lesz jellegzetes aromája a padlizsánnak, így a lecsónak is. A karikára vágott paprikát hozzáadom és jól átforgatom, fűszerezek és az első rész fokhagymát beleaprítom, vagy szeletelem. Ezt követően lecsöpögtetem a cukkinit majd szintén az eddigiekhez adom és így járok el a vékony karikákra szelt uborkával és a gombával is. Ha kevés levet enged akkor a mélyhűtőből felveszek 1-2 erőleves/húsleves jégkockát és azzal hígítom, avagy kevéske vízzel.

 

Lefedve puhítom, főzöm, majd mikor minden megpuhult, összeállt akkor a paradicsom szeleteket, vagy félbe vágott koktél paradicsomokat beleöntöm és a fokhagyma második észét frissen rászórom. Párat óvatosan kavarok rajta, hogy lehetőleg a paradicsomok ne törjenek össze, majd lefedve kicsit párolom még. Nem célom, hogy a paradicsom szétessen benne.

 

Lefedve félreteszem és kisütöm az édesburgonyát, végezetül feta sajttal megszórva tálalom, hogy még tartalmasabb és ízletesebb legyen.

 

Pácolt, grillezett hússal is nagyon finom.

 

Mediterrán lecsó
Lecsó, édesburgonya

 


Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.24.
Non plus ultra
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)