2017. 09.23. | Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával | ||
Az ősz beköszöntével egyre több kéményből szökik ki a finom, fa illatú füst. Így van ez minálunk is, ahogyan sparheltünkben, búboskemencénkben ismét egyre gyakrabban kel életre a tűz. Még volt a veteményesben két baby cukkini, így az egyik kedvencünket készítettem a sparhelten...mediterrán lecsót.
Hozzávalók: (Mindenből tetszőleges mennyiség) Olívaolaj Padlizsán Cukkini Kígyóuborka Gomba Paprika Paradicsom Fokhagyma Fűszerek (só, bors, lestyán, kakukkfű, bazsalikom, oregano)
Köretnek ajánlom: Édesburgonya
Elkeszítés:
A zöldségeket alaposan megmosom, megpucolom, majd felszeletelem. A cukkinit besózva egy külön tálba teszem.
Bő olívaolajon átsütöm, lepirítom a padlizsánt. Fontos, hogy megpiruljon mert attól lesz jellegzetes aromája a padlizsánnak, így a lecsónak is. A karikára vágott paprikát hozzáadom és jól átforgatom, fűszerezek és az első rész fokhagymát beleaprítom, vagy szeletelem. Ezt követően lecsöpögtetem a cukkinit majd szintén az eddigiekhez adom és így járok el a vékony karikákra szelt uborkával és a gombával is. Ha kevés levet enged akkor a mélyhűtőből felveszek 1-2 erőleves/húsleves jégkockát és azzal hígítom, avagy kevéske vízzel.
Lefedve puhítom, főzöm, majd mikor minden megpuhult, összeállt akkor a paradicsom szeleteket, vagy félbe vágott koktél paradicsomokat beleöntöm és a fokhagyma második észét frissen rászórom. Párat óvatosan kavarok rajta, hogy lehetőleg a paradicsomok ne törjenek össze, majd lefedve kicsit párolom még. Nem célom, hogy a paradicsom szétessen benne.
Lefedve félreteszem és kisütöm az édesburgonyát, végezetül feta sajttal megszórva tálalom, hogy még tartalmasabb és ízletesebb legyen.
Pácolt, grillezett hússal is nagyon finom.
| |||