Hagyományőrző konyha
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept

Szeretettel kívánunk minden kedves kemencesut vendégünknek nagyon boldog 2017-es új esztendőt!

 

Több éves receptemet volt szerencsém leporolni... Lázasan kerestem, mert szívemnek egy nagyon kedves története fűződik hozzá, emellet sós-ropogós finom rágcsánk.
Lassú szénhidrát, ezért nem hirtelen emeli a vércukrot, illetve kevésbé hízlaló is.

 

Bernike-X

 

Hozzávalók:

225 gr teljekiőrlésű tönkölyliszt
75 gr gluténmentes zabliszt
75 gr szezámliszt (frissen őrölt)
2-3 lapos mokkáskanál szódabikarbóna
3 púpos teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt feketebors
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 db tojássárgája +1-2 tojássárgája a tetejére
100 gr puha vaj
130 gr tejföl

 

Elkészítés:

 

(Mikor a kemence felfűtése úgy egy órája megy már, akkor látok hozzá a keksz elkészítéséhez.)

 

A száraz és a nedves alapanyagokat kimérem 1-1 külön tálba, majd a nedves alapot a szárazhoz keverem, jól kigyúrom a tésztát és egy órát a hűtőbe rakom pihenni.
Miután kivettem, nyújtódeszkára rakom és 3-4 mm vékonyra nyújtom. Alatta lisztezek, hogy ne tapadjon le. Ezt követően kiszaggatom egy tetszőleges alakzattal, de derelyevágóval is lehet szeletelni.
Kivajazott, lisztezett tepsibe rakom. Tetejét 1-2 tojásnak sárgájával leecsetelem, majd mákkal, kakukkfűvel, szezámmal, lennmaggal hintem meg. Friss, vagy szárított lestyánnal, köménymaggal, további fűszerekkel is megéri kisérletezni.

 

Kis búbos kemencénkben 4 perc után fordítottam a tepsiket és 3 percet volt újra bent. Ezalatt bőven megsült.
Légkeveréses sütőben 170 fokon előmelegítve kb. 15 perc alatt sül.

 

Továbbá:
Ha a lisztek fajtáját megváltoztatjuk a zsiradék felvételi arány szintén változni fog.

 

Jó étvágyat, jó egészséget! :)

 

Bernike-X
Bernike-X
Bernike-X

 


Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával
(Hagyományörző konyha)
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.24.
Non plus ultra
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)