Hagyományőrző konyha
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)

Mi így szeretjük

 

Ez a lángos nem szívja szivacsként magába a zsiradékot, ámde valamivel nehezebb szerkezetű a teljeskiőrlésű lisztek miatt. Tenyérnyi nagyságra szoktam kihúzni a gombócokat sütés előtt, hogy kisebb lángosokat kapjunk, igencsak erős laktatóságuk miatt.

 

Hozzávalók:

60 gr élesztett öregtészta

40 gr tk. tönkölyliszt

200 gr tk. alakorliszt

5 gr só

5gr zsír, vagy olaj

5-7gr élesztő

40-50 gr kefír

 

Az öregtésztát előző este összeállítottam:

5 gr friss élesztőt morzsoltam 250 gr bl 80-as liszthez, 3gr sóval, 1 lapos teáskanál zsírral, majd vízzel amennyit felvesz kidagasztottam.

 

3 órát meleg helyen kelesztettem, aztán hűtőbe raktam.

 

Reggel kivettem belőle 60 gr öregtésztát, rászitáltam 40 gr tk. tönkölylisztet  és 200 gr tk. alakorlisztet, belemorzsoltam 5-7 gr friss élesztőt, 5 gr sót, 5 gr zsírt, 40-50 gr kefírt, majd hozzáadtam annyi langyos vizet amennyit felvett. Ezt kidagasztottam és miután megkelt, gombócokat formáztam belőle. 

Hagytam, hogy újrakeljen és széthúzóan formázva forró olajba sütöttem.

 

Teljeskiőrlésű lángos
Lángos házilag

 


Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával
(Hagyományörző konyha)
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.24.
Non plus ultra
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)