Hagyományőrző konyha
2017.
02.11.
Vöröslencse leves pezsgős laskával

Minket is utolértek a járványok, egymás után kapjuk el őket. Mire felocsúdnánk jön a következő. Étvágyunk sincsen igazán, így hamar elkészíthető, tápláló egytálételre szavaztunk. 

 

Mielőtt hozzáfogtam volna a leveshez összegyúrtam a tészta hozzávalóit.

100 gr tk. Alakorliszt, 25 gr bl 55 liszt, 3-5 gr só, 1 lapos mokkáskanál szódabikarbóna, valamint annyi víz, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Míg a levest megfőztem a tésztát pihenni hagytam a pulton.

 

Felkockáztam a szalonnát és miután kiengedte a zsírját kivettem a serpenyőből. Ezt követően vöröshagymát aprítottam, majd üvegesre pirítottam a zsírban. Ízesítettem kevés sóval, borssal, pirospaprikával, felengedtem kis vízzel, pörkölt alapot készítettem. Adtam hozzá apró karikára vágott sárgarépát, paradicsomot, paprikát, apró szárított zöldségeket. Majd a többször átmosott lencsét tettem a fazékba és felöntöttem annyi vízzel ami 2 ujjnyira ellepi. Néha megkevertem és csipetnyi köményt, szárított lestyánt, illetve sót adtam még hozzá.

 

A tesztát vékonyra, kb. 3-5mm-re nyújtottam, kör alakúra szaggattam és bevágtam, hogy díszesebb legyen. A sparhelten mind a két oldalát megsütöttem, majd zsírral kentem az egyik felét és arra tettem rá a másikat, így halmozva raktam őket egymásra.

 

A levest megszórtam a sült szalonnával és a laskával tálaltam.

 

Jó étvágyat, jó egészséget :)

 

 

Pezsgős laska
Sparhelten készült pezsgős laska
Vöröslencse leves

 


Korábbi cikkek Hagyományörző konyha kategóriában
2017.
09.23.
Mediterrán lecsó hasáb édesburgonyával
(Hagyományörző konyha)
2017.
03.14.
Carbonara, teljesen másképp
(Hagyományörző konyha)
2017.
02.01.
Teljeskiőrlésű lángos (öregtésztás)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.25.
Csirkepörkölt nokedlival, uborkasalátával
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.24.
Non plus ultra
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.18.
Sajtfánk, sajtos csók, sajtos puffancs...
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.11.
Kemencés (tepsis) túrófánk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.08.
Hétfői cipó
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.06.
Hétvégi recept ajánlatunk: (Kemencés) Lasagne
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Diós ischler
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Mindennapi kovászos kenyerünk
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Kovászos lepénykenyér (langalló, kenyérlángos)
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.02.
Az vagy, amit megeszel!
(Hagyományörző konyha)
2017.
01.01.
Újévi köszöntő + Bernike-X recept
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.30.
Miért?
(Hagyományörző konyha)
2016.
12.11.
Számomra is
(Hagyományörző konyha)