Kemencesut
2016.
12.18.
Nékem a sut...

Egy külvilágtól védett, tiszta, nyugodt hely, ahol jobbára csak a kemencében, vagy a sparheltban táncoló tűz hangja szól-szól néha bele belső, termékeny hangomba. 

Itten tudok leginkább szólni magamhoz és figyelni legigazabb érzéseimre. Ez akár a szívem külső temploma. Olyan, mint egy érintetlen hegyi erdőség, aminek lombkoronáit az otthonom sarkában suttogtatja lelkem szellője. Mély, magvas gondolatok szülőhelye ez, miket az érzelem bölcsője ringat és különböző megvalósulásukat; az alkotást, a művészetet nem más, mint a lelkiismeret neveli fel.

Itten szokott drága gyermekem is szeretettel időzni, olykor aludni is és szép meséket hallgatni, vagy csak a szót, mely tanít. Muníciója, szellemi kelengyéje ez a hely, szimbolikusan és a valóságában is.

A tűz melegének varázsa lengi be, valami ódon titok, ami elvehetetlen, de meg-megérthető. Kegyelem egy sut, az lakik ott amit olyannyira keresünk, gyermek, felnőtt, idős egyaránt...mind érzi azt a megfoghatatlant amit a kemencesut adhat. S művészet az, ha ezt kemencéjében étellé sütjük, főzzük vagy csak tollat ragadva leírjuk miként megszólított.... festünk, éneklünk, regélünk, mesélünk...

 

Végezetül álljon itt az egyik legigazabb mondat, mit búbos kemencénkről fazekasunk mondotta: ..."Ez a kemence meghosszabbítja az életet"...legyen így! 


Korábbi cikkek Kemencesut kategóriában
2017.
01.08.
Bubukemence születik
(Kemencesut)
2016.
12.18.
Mi az a sut?
(Kemencesut)
2016.
12.18.
Sut szó etimológiai szempontból
(Kemencesut)
2016.
12.11.
Számomra is
(Kemencesut)